Bazsalikom fajták

Bazsalikom fajták
Szerző: zsuzsa56

Bíbor bazsalikom (Ocimum basilicum 'Rubin')

Levelei sötétvörös, esetleg sötét alapon tarkás színűek, nagy aromatartalmúak.
30-40 cm magasra növő, attraktív megjelenésű növények. Étvágyfokozó, vízhajtó és nyugtató hatású. Segíti a zsírok emésztését. Helye lehet cukor- és szívbetegek étrendjében is. Sokféle étel, saláta fűszerezésére használható.Thai bazsalikom
Fűszernövény édesgyökér-aromával. Különleges aromája a szárnyas- és húsételeknél érvényesül a legjobban. A vietnámi és a thaiföldi konyha egyik legfontosabb fűszere. Virágai is dekoratívak. Ültethetjük cserépbe, szabadföldbe, tarthatjuk balkonon, fűszerkertben.Fahéjillatú bazsalikom (Ocimum basilicum var. cinnamomum)
50-60 cm magasra növő, különleges fahéj-aromájú bazsalikom lilásrózsaszín virágokkal. Ültethetjük fűszerkertbe, de tarthatjuk nagyobb cserépbe ültetve balkonon, teraszon is. Gondoskodjunk az egyenletes talajnedvességről. Saláták, desszertek ízesítésére, teakészítésre használhatjuk.Kislevelű bazsalikom ('Zöld gömb') 25 cm magas. Zárt gömb formájú fajta. Cserepes kultúrában nagyon mutatós, de kiültetve is nevelhető.
Intenzív aromájú, hús-, hal-, zöldségételek, saláták fűszerezésére jól felhasználható.Az Afrikából és Ázsiából származó bazsalikom hamar meghonosodott a Földközi tenger vidékén és a mediterrán konyha egyik jellemző fűszerévé vált.
Egynyári lágyszárú növény. A termesztésben több fajtájával találkozhatunk, amelyek magasságukban, a levél színében, formájában, méretében, aromájukban térnek el egymástól.. A legkisebbek 15 cm-re nőnek, a nagyobbak elérik a 60 cm-es magasságot. Ételek ízesítésére, az emésztés javítására régóta használják.
Igényeit illetően szereti a meleget. Napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát. Könnyű, humuszos, jó vízvezető talajt igényel.

Genovai bazsalikom (Ocimum basilicum 'Genovese')

45-60 cm magasra nő. Nagy levelei kanalas formájúak. Leveles hajtásai hal- és zöldségételek kitűnő ízesítői. Csak a főzés végén adjuk az ételhez.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.