Az eper tárolása: ezt tedd, hogy tovább friss maradjon

Az eper tárolása: ezt tedd, hogy tovább friss maradjon
Szerző: admin

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

Az eper tárolásával kapcsolatos tippjeink segíthetnek, hogy se a gyümölcs, se a pénzed ne menjen kárba.

Tombol az eperszezon, ami egyrészt jó, másrészt idegölő, hiszen rendkívül bosszantó, amikor (az egyébként drága pénzért) megvásárolt gyümölcs tetemes része a kukában végzi, mert pár napon belül megromlik. Ezért bevált módszereket kerestünk az eper tárolására, reméljük, hogy ezek után többé egy szem sem megy majd kárba. Illetve lenne itt még valami: bármelyik tippet is alkalmazod, fogyasztás előtt mindig alaposan nézd át a gyümölcsöket, és dobd ki a már penészes, barna darabokat!

Tippek az eper tárolására

  • Befőttesüvegben: a mosatlan epret helyezd befőttesüvegbe (vagy bármilyen légmentesen záródó üvegbe), és szorítsd rá a fedelét.
  • Papírtörlővel bélelt dobozban: teríts száraz papírtörlőt egy tetszőleges ételtároló aljára, rendezd el rajta a mosatlan eperszemeket, zárd le az edényt, majd helyezd a hűtőbe.
  • Ecetes áztatással: keverj össze három rész vizet és egy rész ecetet, majd pár perc erejéig mártsd bele az eperszemeket. Csöpögtesd le a gyümölcsöt, óvatosan töröld szárazra egy papírtörlővel, majd tedd egy szintén papírtörlővel kibélelt üvegbe. Ezúttal nem kell szorosan rácsavarnod a tetőt, viszont mindenképp kerüljön hűtőbe.

A felvágott eper tárolása

Ha mosatlan a gyümölcs, akkor a fenti módszerek a felvágott verzióval is működnek, illetve plusz tipp, hogy belecsavarhatod folpakba, esetleg alufóliába is. Azt ugyanakkor jó ha tudod, hogy az eper megmosása és feldarabolása felgyorsítja a bomlási folyamatot, emiatt hűtőben maximum négy napig tárolható.

az eper tárolása
Az eper tárolása – A mosatlan gyümölcsöt helyezd befőttesüvegbe és szorítsd rá a fedelét (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Mi legyen a gyümölcspürével?

Hűtőben tárolva a pürésített eper viszonylag sokáig, három-öt napig felhasználható, ezért érdemes ebben a formában is tárolni. Vagy akár le is fagyaszthatod a pürét, így az eltarthatósága már három hónap. Fogyasztás előtt egy éjszakára tedd át a pürét a fagyasztóból a hűtőbe, vagy mikrózd fél percig.

Bármilyen formában fagyasztható

Az eper azon kevés gyümölcsök egyike, amit a pürén kívül egészben vagy felezve is lefagyaszthatsz. Utóbbira van is egy klassz trükk, amit ha kipróbálsz, 10-12 hónapig felhasználhatod a gyümölcsöt: a kettévágott eperdarabokat tedd egymás mellé egy zsírpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy a vágott felük lefelé nézzen. Tedd a mélyhűtőbe, majd miután megfagytak, öntsd egy zacskóba vagy légmentesen záródó edénybe, és mehet vissza a fagyra.

Használd ki az eperszezont, készítsd el ezt a fantasztikus eperlikőrt! (Videóval!)

Használd ki ezt a csodálatos gyümölcsöt, amíg rendelkezésünkre áll. Ezzel az eperlikőrrel azon túl, hogy különleges italt készítünk, eltehetjük az idei eper legjavát.

fagyasztott eper
Az eper tárolása fagyasztóban is lehetséges, méghozzá bármilyen formában (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.