Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.
Az eper tárolásával kapcsolatos tippjeink segíthetnek, hogy se a gyümölcs, se a pénzed ne menjen kárba.
Tombol az eperszezon, ami egyrészt jó, másrészt idegölő, hiszen rendkívül bosszantó, amikor (az egyébként drága pénzért) megvásárolt gyümölcs tetemes része a kukában végzi, mert pár napon belül megromlik. Ezért bevált módszereket kerestünk az eper tárolására, reméljük, hogy ezek után többé egy szem sem megy majd kárba. Illetve lenne itt még valami: bármelyik tippet is alkalmazod, fogyasztás előtt mindig alaposan nézd át a gyümölcsöket, és dobd ki a már penészes, barna darabokat!
Tippek az eper tárolására
- Befőttesüvegben: a mosatlan epret helyezd befőttesüvegbe (vagy bármilyen légmentesen záródó üvegbe), és szorítsd rá a fedelét.
- Papírtörlővel bélelt dobozban: teríts száraz papírtörlőt egy tetszőleges ételtároló aljára, rendezd el rajta a mosatlan eperszemeket, zárd le az edényt, majd helyezd a hűtőbe.
- Ecetes áztatással: keverj össze három rész vizet és egy rész ecetet, majd pár perc erejéig mártsd bele az eperszemeket. Csöpögtesd le a gyümölcsöt, óvatosan töröld szárazra egy papírtörlővel, majd tedd egy szintén papírtörlővel kibélelt üvegbe. Ezúttal nem kell szorosan rácsavarnod a tetőt, viszont mindenképp kerüljön hűtőbe.
A felvágott eper tárolása
Ha mosatlan a gyümölcs, akkor a fenti módszerek a felvágott verzióval is működnek, illetve plusz tipp, hogy belecsavarhatod folpakba, esetleg alufóliába is. Azt ugyanakkor jó ha tudod, hogy az eper megmosása és feldarabolása felgyorsítja a bomlási folyamatot, emiatt hűtőben maximum négy napig tárolható.
Mi legyen a gyümölcspürével?
Hűtőben tárolva a pürésített eper viszonylag sokáig, három-öt napig felhasználható, ezért érdemes ebben a formában is tárolni. Vagy akár le is fagyaszthatod a pürét, így az eltarthatósága már három hónap. Fogyasztás előtt egy éjszakára tedd át a pürét a fagyasztóból a hűtőbe, vagy mikrózd fél percig.
Bármilyen formában fagyasztható
Az eper azon kevés gyümölcsök egyike, amit a pürén kívül egészben vagy felezve is lefagyaszthatsz. Utóbbira van is egy klassz trükk, amit ha kipróbálsz, 10-12 hónapig felhasználhatod a gyümölcsöt: a kettévágott eperdarabokat tedd egymás mellé egy zsírpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy a vágott felük lefelé nézzen. Tedd a mélyhűtőbe, majd miután megfagytak, öntsd egy zacskóba vagy légmentesen záródó edénybe, és mehet vissza a fagyra.
Használd ki az eperszezont, készítsd el ezt a fantasztikus eperlikőrt! (Videóval!)
Használd ki ezt a csodálatos gyümölcsöt, amíg rendelkezésünkre áll. Ezzel az eperlikőrrel azon túl, hogy különleges italt készítünk, eltehetjük az idei eper legjavát.
További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.
0 hozzászólás