Az a varázslatos éjszaka

Az a varázslatos éjszaka
Szerző: admin

- Az év legrövidebb éjszakája, a nyári napforduló, amit június 24-én ünnepelünk. Ekkor áll a Nap a legmagasabb delelési ponton az égbolton.  (Korábban, s az északi féltekén június 21–én volt a nyári napforduló, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep.) A Föld – különösen az északi félteke – ilyenkor terményeiben bővelkedik. Szépsége ereje teljében van. Mi az év leghosszabb nappalát és legrövidebb éjszakáját élhetjük meg évről-évre.
- A titokzatosnak vélt nyári napforduló szinte az összes kultúrában a Nap, és a fény diadala.  Hajdan a pogány ember abban a hitben élt, hogy ekkor zajlik a világosság és a sötétség állandó küzdelme. Úgy tartották: ezen az éjszakán bármi megtörténhet, a legfantasztikusabb emberi kívánságok teljesülhetnek. A néphagyományokhoz hűen világszerte örömtüzeket gyújtottak, csodás varázserőt tulajdonítva az égő lángoknak. A kereszténység előtti ember ezzel az örömtűzzel a Napot akarta megsegíteni a sötétség ellen. Hite szerint a tűz fénylő ereje az ártó szellemeket, félelmetes haragjukat űzte el minél távolabbra, ha csak egyetlen éjszakára is, hogy felülkerekedhessenek a gonoszok hatalmán. 
- A kereszténység elterjedése után a Nap megsegítésének motívuma, a tűzünnep háttérbe szorult. Ám megőrizte varázsaltos, mágikus szimbolikáját, hatását, mivel a tűz gyakorlati hasznával a régi korok emberei számára is nélkülözhetetlen erőt képviselt.

Keresztelő Szent János napja
 
- Az utolsó próféta, Jézus előfutára Keresztelő Szent János volt. Ő keresztelte meg Jézust, személye összekapcsolja az Újszövetséget az Ószövetséggel. A nyelvünkben élő Szent Iván név a bizánci egyház kultikus befolyását őrzi az utókornak. Mivel a keresztény logikába is beleillett a fény és a sötétség küzdelme, ezért ezt a napot Keresztelő Szent János napjává tették. Az Iván elnevezés a régi magyar Jovános, Ivános alakból ered, illetve a János névnek a szláv formájából.

- Európa szerte – különösen az északi és a szláv népek –Szent Iván varázslatos éjszakáján gyakorolták a mágikus praktikákat, amelyek a megtisztulással, az egészség megőrzésével, szerelemmel, a házassággal és a termékenységgel álltak szoros kapcsolatban. Szent Iván ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás jeles napjával egybe esett. Az ókoriak napfordulókat már a keresztény egyház létrejötte előtt is ünnepelték. Egyiptomban és néhány közel-keleti népeknél a Nap évenkénti megújulását mágikus úton kívánták így támogatni. A keresztény egyház Szent Jánost tette a nap védőszentjévé, ünnepe az 5. század után vált általánossá.

A tűz mágiája

- A tűzgyújtáshoz különböző hiedelmek fűződtek, azt tartották: megvéd a ködtől a jégesőtől, a dögvésztől, és elősegíti a jó termést. Erről a 15. szárad óta vannak hiteles adataink. Bod Péter 18. századi erdélyi irodalmár és történetíró a Szent Heortokratesz című művében és a Históriákra utat mutató magyar lexikonban arról írt, hogy a gyermekek, ifjak a csontot, a szemetet összegyűjtik, abból tüzet gyújtanak. Ennek magyarázatát annak a pogány hiedelemben látja, hogy a tűzzel és a füsttel elűzhetik a kutak, források körül lévő sárkányokat. Megemlíti a tűz körüli táncot és éneklést, amiről feljegyezte.”…  égő üszköket szoktak kezekben hordozni s azokkal a határokat kerülni, így gondolkodván, hogy így áldatik meg az ő földjeiknek termése.” A Szent Iván-napi tűznek egészségvarázsló szerepe is volt, közvetlenül a tűz átugrálása, és a felette füstölt különféle növények révén.  Egészség- és egyúttal szerelemvarázsló célja is volt, ez a szokás hazánk déli és északi peremvidékén maradt fent legtovább. A tűz gyújtása közben párosító, kiházsító, gyakran hosszúra nyúlt dalokat énekeltek, nem véletlen a szólás: Hosszú, mint a szentiváni ének.  

- Mára a tűz és a köréje fonódó mágiák megszelídültek Kis jóindulattal azt mondhatnák, beérjük a kora nyári, szabadtéri sütéssel főzéssel, kellemes kerti összejövetellel. Ha bár ilyenkor is méltán várjuk, emlegetjük bő termést, a jó egészséget és soha el nem múló szerelmet. Ennek jegyében ajánlunk néhány fogást a figyelmükbe.                                     Arató-leves, avagy kaszás-lé

- Klasszikus gazdag levessel, úgyszólván egytálétellel van dolgunk. Ne sajnáljunk belőle 50 deka füstölt, húsos császárszalonnát, amit jobb helyeken előre felkockázva megvásárolhatunk. (A megrakott tüzet hagyjuk kissé nyugvó pontra jutni. Nehogy lobogó tűznél tüsténkedjünk!) Közben éppen annyi időnk adódik, hogy 4 fej vöröshagymát megtisztítsunk, apróra vágjunk.  Szórjuk a bogrács aljára a kockára vágott szalonnát, és süssük zsírjára, óvatosan kavargatva, nehogy odakapjon. Amikor a szalonna megpirult, akkor kerül rá a hagyma, várjuk meg, amíg megüvegesedik.  Vágjunk fel kb. 2x2 centis kockákra fél kiló meghámozott burgonya, de annyi türelmünk legyen, amíg 30 deka lecsó- vagy füstölt kolbásznak lehúzzuk a bőrét, és felkarikázzuk. Addigra a hagyma és burgonya valamennyire „összeszokik”, s már rá is dobhatjuk a kolbászkarikákat. Ezután következik a 20 deka füstölt pulykacomb, csont nélkül kockákra vagdosva, de ha ennek híján lennénk, jöhet az ugyanennyi főtt, füstölt tarja 2-3 centisre kockázva, amit adjunk a kolbászos, krumplis belevalókra.
- Kevergessük-kavargassuk, de éppen csak megpörkölődjön! Ekkor van az ideje a 2 púpozott evőkanál csemege pirospaprikának, amivel jól összeforgatjuk. Felöntjük közel 4 liter vízzel, s ekkor rakjunk a tűzre, hogy forrogasson a levesünk. 3 gerezd fokhagymát nyomjunk át a présen, adjuk hozzá a készülő leveshez. Itt az ideje, hogy összevágjunk apróra 1 kiló savanyú káposztát, a leves lelkét, s azt rakjuk a gyöngyöző levesbe. Egészen különleges ízt kap attól az 1 szál dús zellerlevéltől, amit a tetejére hajítunk, nélkülözhetetlen belőle. Most sózzuk, figyelve a füstölt hús és a káposzta sós voltára, borsozzuk fele annyival, mint amennyi a só volt. Dobjunk még bele 2-3 babérlevelet.
- Az egytálétel sűrűjét az 50 deka tarhonya adja, amit lobogva forró vízben addig főzzük, amíg a krumpli is megpuhul, majd a tarhonyát kb. 2 evőkanál olajon lepirítva közepesen barnára, s azon nyomban kanalazzuk a levesbe, s főzzük amíg a burgonya megpuhul. Öntsünk 2 deci tejfölből kb. 1 decit egy tálba, adjunk hozzá egy kis levet a levesből, keverjük simára, s szórjunk bele  1 evőkanálnyi szárított tárkonyt is. Végül az egészet keverjük bele a levesbe. Ezzel a leves elkészült. Ehetjük kedvünkre való friss kenyérrel, csípős paprikakarikákkal.  A savanykás leves főnyeremény a nyári hőségben egy pohár világos sörrel elkísérve.                             Oldalas nyárson fóliás burgonyával

- Mossunk meg 2 kiló oldalast, s tegyük fel, bő, sós vízben főni. Szórjunk még bele kb. 8-10 szemes borsot és 4 gerezd fokhagymagerezdet. Kis lángon addig főzzük, amíg az oldalas annyira megpuhul, hogy könnyen kicsontozható. Ekkor húzzuk le a tűzről és a levében hagyjuk, hadd hűljön ki.  Közben elkészíthetjük a pácot és a mártást. A páchoz : 8 deci ketchupot és 6 evőkanál mézet  keverjünk össze 1 mokkás kanál őrölt fehér borssal, 1-1 kiskanál őrölt rozmaringgal és majoránnával, 4 gerezd zúzott fokhagymával, 1 csapott evőkanál zöldfűszeres ételízesítő porral, s végül 1 kiskanál sóval. 
- Ezután kiemeljük az oldalast a levéből, lecsöpögtetjük, és a pácba forgatjuk, gondosan, hogy mindenütt érje.  Grillrácsra fektetjük, és a parázs fölött gyakran meg-megforgatva addig pirítjuk, amíg a méztől sötétbarna színezetet kap. Ez adja meg jellegzetes zamatát.
- A körethez a 8 nagyobb szem burgonyát folyóvíz alatt alaposan megsikáljuk, megtörölgetjük és alufóliába bugyoláljuk. A hús alatt, a parázsló faszénre ültetjük, legalább 40 percig sütögetjük, hogy megpuhuljon.
A mártáshoz: 1 kis fej vöröshagymát megtisztítunk, megreszeljük, és 1 deci tejföllel, 3 gerezd zúzott fokhagymával, és 1 csokor frissen aprított petrezselyemzölddel összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a burgonyák tetején az alufóliát megbontjuk, tetejére keresztet metsszünk, s ott a mártást rákanalazzuk. A megpirult oldalast kellő nagyságúra feldaraboljuk a burgonya mellé. Jól behűtött kér éves (14 °C-ra) csopaki olaszrizlinget ajánlunk hozzá kísérőnek.


                                                                                                                                                        Járay Mari

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.