Almával töltött fánk és tésztában sült virsli

Almával töltött fánk és tésztában sült virsli
Szerző: spajzgirl

- Almával töltött fánk és tésztában sült virsli! Nos, ezzel traktáltak Leuvenben, január 8-án, a 3 királyokat követő hétfőn, az ún. elveszett hétfőn (vagy újévi fogadalomtevő hétfőn, ami franciául lundi perdu vagy lundi parjure). Kiderült ugyanis, hogy Flandriában, főként Anwerpenben, Leuvenben és Gentben szokás ezen a napon kelesztett tésztából készült ételeket enni. A karneválról elhíresült városban, Aalstban viszont az elveszett hétfőt októberben ünneplik tésztában sült virslivel. Sint-Truidenben meg hamvazó szerda előtt, rózsahétfőn teszik ugyanezt; ahol a farsangi felvonulás előtt, közben és utána fogyasztják. Leuvenben almás fánkot szokás sütni ezen a napon. Az étel különlegessége abban rejlik, hogy az alma egészben kerül a tészta belsejébe és a csutka “helyét” csokikrémmel töltik meg.

Elveszett hétfő
- Sok történet, városi legenda kering az elveszett hétfőről. A történészek számos hipotézist állítottak már fel az évszázadok során, de a valós verzió a következő tényeken alapul: az 1231-es lorraja-i dokumentum számol be először a lundi parjuré-ról, a köztisztviselők eskütevő napjáról. Az írásból az is kiderül, hogy ez a nap nem esett az epifánia utáni első vasárnap utáni hétfőre. Később az elveszett hétfőt több Antwerpenben talált, régi számla (1431-ből majd 1513-ból) is megerősítette. Az első elveszett hétfőt hivatalosan azonban csak 1730-ban tartották meg Leuvenben, amikor a céhmesterek az elveszett hétfőn adták elő újévi beszámolóikat. A céhes könyvek rendezése után aztán nagy ünnepséget rendeztek, amire minden helyi lakos hivatalos volt. De hogy minél olcsóbban megússza a város a traktát, ezért a polgármester egyszerű alapanyagokból készült, laktató ételeket készíttetett erre az alkalomra. Ez persze azt jelentette, hogy a köztisztviselők és a munkások a nap hátralévő részében már nem dolgoztak, így lett ebből a napból Belgiumban elveszett hétfő. Később néhány flamand városban szokássá vált, hogy a céhtagok házról-házra jártak újévet köszönteni és áldomást inni. Belgiumban egyébként ahány régió van, annyiféle néven említik ezt a napot, mint pl. Westhoek-ban héber hétfő a neve, a hollandoknál meg kopermaandag. Kopperen azt jelenti, hogy valakit olcsón megvendégelni.

Az antwerpeni kikötő étel specialitása
- A 19. század táján Antwerpenben már rengeteg kocsma és taverna működött. Egy anekdota szerint egy bizonyos kikötői taverna tulajdonos agyából január elején pattant ki az a zseniális ötlet, hogy a forgalom felpezsdítése érdekében ki kéne találni valami speciális ételt. A tulaj, a terve megvalósítása érdekében már másnap felkereste a helyi a mészárost és pékmestert, és velük együttműködve egy édes és egy sós verziójú ételt agyalt ki, nevezetesen: kenyértésztában sült virslit meg almát. A sós változathoz olcsó, főleg zsíros húsokat használt a hentes, a végeredmény egy jóízű kolbász lett. A vendégek vették is a kolbászt, mint a cukrot, a zsírt felszívó kenyeret viszont a kocsmáros kutyájának dobták oda! Más források az antwerpeni kikötőben dolgozó dokk munkásokkal hozzák kapcsolatba az elveszett hétfőt, amikor a 3 királyok megünneplése után a munkások, a munkaadóik számlájára ihattak és ehettek, olcsó húsból és kenyérből készült ételeket.

Kolbászos kenyér és tésztában sült alma, csokikrémmel
- Az első kolbászos kenyér sorozat gyártására 1913-ban került sor, erről Edward Poffe számolt be: Kellemes emberek, egy kellemes városban című cikkében, de igazából csak a II. világháború után jött divatba a kolbászos sült tészta és alma árusítása az elveszett hétfőn. Ezt a hagyományt a mai napig őrzik Flandriában, ahol a kuncsaftokat virslis kenyérrel és almás finomsággal lepik meg ezen a napon!

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.