A vígjáték sorozatok legszebb konyhái: Te melyikben főznél?

A vígjáték sorozatok legszebb konyhái: Te melyikben főznél?
Szerző: admin

Ezt a cikket köszönjük a colore.hu női életmód magazinnak.

Rengeteg vígjáték sorozatot néz az ember élete során, újat és régit is. A tematika sokféle lehet: a történet játszódhat rendőrörsön, étteremben vagy irodában, ám a helyszín legtöbbször egy-egy otthon, amihez konyhák is tartoznak, nem is akármilyenek!

Ugyan a sorozatokban általában új ízt ad egy-egy jelenetnek, ha házon kívül játszódnak, sok-sok lehetőség van arra, hogy az otthonokban is létrejöjjenek vicces szituációk vagy párbeszédek. Jellemző helyszín a konyha, ahol lehet szerencsétlenkedni a főzéssel, de arra is kiváló helyszín, hogy a szereplők négyszemközt megbeszéljenek egymással valamit. Bármire is használják éppen a készítők, az ember automatikusan elképzeli magát, hogy mit, és hogyan tartana vagy csinálna az adott konyhában.

Gyűjtésünkben a konyhák szépségét nem mindig a praktikum adja, de az összhatás mégis kellemes, így mindben megfőznénk egy-egy nagyobb ebédet.

Jóbarátok

Kár lenne a végére hagyni a Jóbarátokat, hiszen mindenki Monica konyháját keresné a listában. Mivel egyben van a nappalival, a főzés során szinte az egész lakásban érezni lehet az illatokat vagy a szagokat, ennek ellenére kiváló helyszín beszélgetésre és közös időtöltésre, akár nagyobb társaságoknak is. A pult nem túl nagy, így Monica gyakran kényszerül a konyhaasztalhoz, ha szeletelésre vagy hámozásra kerül a sor. Az ajtó nélküli faliszekrény elsőre szokatlannak tűnhet, ám szép a szemnek, és megadja az alap-stílust, amihez hozzájárulnak az asztal körüli különböző színű és formájú székek is. A vakolatlan téglafal külön miliőt kölcsönöz a helyiségnek, a sok-sok üvegcsétől és edénytől pedig lerí, hogy itt rendszeresen főznek, amitől sokkal otthonosabbnak érezzük.

Jóbarátok csók a konyhában
Nos igen, a konyhát nem csak főzésre használták a sorozatban / Kép forrása: Imdb

Egy rém rendes család

Másodikként ismét egy régebbi sorozatból hoztunk konyhát, mégpedig az Egy rém rendes családból. Al Bundy és felesége konyháját mindig tisztán és rendezetten láttuk, ugyanis Peggy főzőtudományának hiánya miatt nem volt egy kihasznált helyiség. Ugyan a ’80-as évekre jellemző sötétbarna színek domináltak, meglehetősen méretes volt, így nagy pult- és tárolórész tartozott hozzá. Fájdalmas a kihasználatlan borosüvegtartó látványa, ám az összképet mégis próbálták feldobni a szekrények tetején lévő zölddel. Ugyan nem a legvilágosabb konyha, még ma is sokan vágynánk ilyen nagy területre főzés közben.

A Bundy-konyha nem az itt készült ételekről volt híres
A Bundy-konyha nem az itt készült ételekről volt híres / Kép forrása: Imdb

Modern család

Ha már Al Bundy-t, és az őt játszó Ed O’Neillt emlegettük, ugrunk rögtön másik, nem is olyan régi sorozatára, a Modern családra! Ebben Jay-t formálta meg, aki fiatal feleségével és annak fiával élt egy modern házban. A konyha nagyjából akkora volt, amekkorát a Rém rendes család stúdiójában megszokhatott, ám mivel harminc évvel későbbi szériáról van szó, ez a díszleten is meglátszódik. A piros konyhaszigetet szürke szekrénysor veszi körbe, és egy pultrész köti össze az étkezőhelyiséggel. A pult kiváló akár egy gyors reggeli kávéra, de arra is, hogy az ember kényelmesen ülve, mégis a konyhában tartózkodva készítse elő az étkeket.

Egy bár-rész volt az átvezető az étkező és a konyha között
Egy bár-rész volt az átvezető az étkező és a konyha között / Kép forrása: Imdb

A piros részt egy sárga csík dobja fel az ablakpárkánynál, ami még a külső, zöld környezettel is harmóniában van.

A hatalmas helyiségben akár a tágabb család is elfért
A hatalmas helyiségben akár a tágabb család is elfért / Kép forrása: Imdb

Ugyanebben a sorozatban Mitchell és Cam egy kis lakásban élnek, ehhez mérten konyhájuk sem túl nagy. Ennek ellenére elfér benne egy kisebb asztal, ahol jellemzően reggelijüket fogyasztották a szereplők. A sárgás falakra krémszínű bútorok kerültek, de nem teljesen ,,steril” a környezet, ugyanis a bejáratot egy fából készült burkolattal fedték, ami nemcsak az ajtó, hanem a pult körül is megjelenik, egyfajta bár-érzetet keltve.

Ugyan nem túl nagy konyha, ez sosem tartotta vissza Camet attól, hogy alkosson
Ugyan nem túl nagy konyha, ez sosem tartotta vissza Camet attól, hogy alkosson / Kép forrása: Imdb

A sorozatban látható harmadik otthon Philhez és Claire-hez tartozik. Ez esetben is egy légtérben van a konyha a ház többi részével, így az étkezővel, a nappalival és az előszobával is. Ők is a konyhaszigetre esküsznek, mert itt előkészítve az ételt, nem kell háttal állniuk a család többi jelenlévő tagjának. A zöldes bútorokhoz fekete márvány konyhapultot választottak a készítők, ügyelve arra, hogy a mikró ne foglalja el azt, így külön kis rekeszt készítettek hozzá. A hűtő teljesen belesimul a bútorba, így semmilyen kifogásolható tényezőt nem talál az ember ebben a szépen összeállított konyhában.

Így látta a stáb Philék konyháját
Így látta a stáb Philék konyháját / Kép forrása: Imdb

Két pasi meg egy kicsi

Ez a sorozat nem a konyha rendben tartására helyezte a fő hangsúlyt, hiába volt ott Bertha, a takarítónő. Az első jó pár évben a barna és sárgás szín dominált, ami többek közt talán annak köszönhető, hogy 2003-ban indult a történet, amikor még a ma már retrónak számító színek domináltak. Érdemes megfigyelni a kis szőnyegeket, amik a mosogató és a főzőlap elé vannak helyezve, tán azért, mert ott áll legtöbbször az ember, és így akár még mezítláb is lehet főzőcskézni.

90-es évek stílusa a Két pasi meg egy kicsiben
A 2003-ban kezdődő sorozatban is tetten érhettük a ’90-es évek divatját / Kép forrása: Imdb

A sorozat vége felé a konyhát teljesen átalakították. Eltűntek a sötétebb színek, és a fehér és a hagyományos fa-szín került előtérbe. A szőnyeget azért megtartották.

Két pasi meg egy kicsi kigyulladt a pirítós a konyhában
Így nézett ki a felújítás után. A konyha, nem Alan. / Kép forrása: Imdb

Agymenők

Az agymenőkben több konyha is szerepelt, ebből kettőt mutatunk be. Az egyik a Sheldonék lakásában lévő, ami szintén nem nélkülözi a konyhaszigetet. Holott a pult méretei engednék mellőzni a plusz felületet, a helyiség közepén lévő egység kiválóan alkalmas étkezésre is, hiszen a körülötte lévő bárszékek rendkívül hívogatók.

Agymenők konyha
Hatalmas konyhasziget járt a nem túl nagy konyhához / Kép forrása: Imdb

Ennek ellenére a sorozat talán legszebb konyhája az egykori Mrs Wolowitz-hoz tartozott. A kezdetekkor egy kifejezetten retro helyszínt láthattunk, ám miután Howard megörökölte a házat, feleségével saját képükre formálták. Eltűnt hát a régi korokat idéző barna szín, és a fehér, a szürke és a zöld vette át a helyét. Ugyan az utóbbi csak a függönyben és a székeken mutatkozik meg, rendkívüli harmóniát teremt a konyhában.

Agymenők konyha
Tökéletes ,,színjáték” Wolowitzéknál / Kép forrása: Imdb

Família Kft.

Ha már vígjáték sorozat, nem maradhat ki belőle a Família Kft. sem! Ugyan nem összehasonlítható a mai konyhákkal, bizonyos, hogy minden néző el volt ájulva akkoriban attól, hogy egy térben van a nappalival, és a méretei is lenyűgözőek voltak! Természetesen a korszak divatja szerint a bútor itt is a sötétbarnás színvilág képviseletében tűnik fel, kiegészítve a ma már határozottan retrónak számító sárgás, körmintás üveggel. Ugyan a kék csempe meglehetőst elüt a környezetétől, el kell ismernünk, hogy sokan szerettek volna Szép Károlyné helyében lenni akkoriban, ha főzésről volt szó!

Família KFT.
A kék csempe merész elképzelés volt a ’90-es években / Kép forrása: Youtube

És a filmes konyhák?

Természetesen nem áll meg az élet a sorozatoknál, sőt! Ha felidéznéd, milyen konyhában főzött Meryl Streep az Egyszerűen bonyolult és a Julia Child című filmekben, itt megnézheted!

További érdekes cikkekért látogasson el a colore.hu weboldalra.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.