A padlizsán története

A padlizsán története
Szerző: zsuzsa56

A burgonyafélék családjába tartozó padlizsán (Erdélyben vineta) közeli rokona a paradicsom, a paprika és a burgonya.

A padlizsán térhódítása

- A padlizsán őse Délkelet-Ázsiából származik. Arab közvetítéssel jutott Európába, ahol a Földközi-tenger vidékén, illetve a Balkáni-félszigeten már a XVII. sz. óta ismerik és termesztik.
- Tojásgyümölcsnek korábban csak a fehér héjú változatot hívták. Régebben az emberek tartózkodtak a padlizsántól, mert azt tartották, hogy fogyasztása elmeháborodást és leprát okoz. A XX. század óta tudjuk, hogy a nemcsak hogy nem ártalmas, hanem kifejezetten előnyös hatású lehet.
- Legnagyobb mértékben ma is Indiában, illetve a Távol-Keleten fogyasztják. - Európában egyedül Törökország többet termel, mint az összes többi európai állam. A mélylila, gömbölyded vagy tojásalakú padlizsánt gyakran nevezik olasz (baba) padlizsánnak, a halványlila, soványabb változatot pedig kínai padlizsánnak.

Táplálkozástani hatás

- A padlizsán remek rostforrás, karbantartja az emésztő-, és a keringési rendszert. - Amellett, hogy igen sok vitamint (B1, B6, folsav, C, és K) és ásványi anyagot (magnézium, kálium, réz, mangán, foszfor és mész) tartalmaz, a padlizsánban megtalálhatóak egyes antioxidáns anyagok is.
- Kedvezően befolyásolja a vérnyomást. Szerepe lehet egyes szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.
- Az agytevékenységre nyugtató, kiegyensúlyozó hatással bír.
- Gyulladásgátló hatását az emésztőrendszerben fejti ki. Az indiai gyógyászat hurut és asztma oldására alkalmazza. Vérképző és vizelethajtó hatása miatt fogyasztása máj- és vesebetegeknél különösen ajánlott.

Mire figyeljünk vásárláskor?

- A fényes héj, az élénkzöld kocsány a frissesség jele.
- A barnás foltok a romlás jelei.
- Ne válasszunk gyűrött héjú, megpuhult egyedeket, mert ezek az elidősödött példányok olykor keserűek.
- Válasszunk a méretéhez képest nehéz padlizsánt.
- Az éretlensége miatt csak enyhén színeződött, esetleg zöldes árnyalatot mutató termésben ugyanaz a mérgező vegyület halmozódott fel, mint a napfényre kitett burgonyában. Ha szobahőmérsékleten néhány napig tartjuk, a termés beérik.
- A hűtőszekrényben néhány napig tárolhatjuk.
- Csakis felhasználás előtt mossuk meg.

Hogyan használjuk fel?

- A padlizsán szeleteléséhez rozsdamentes kést használjunk, különben elszíneződik a húsa.
- A nagyobb bogyók és a fehér változat héja vastag és kemény lehet, amelyen hámozással lehet segíteni.
- Ízét kiemeli a szegfűbors, a bazsalikom, a babérlevél, a fokhagyma, a chili, a szurokfű, és a zsálya. Leggyakoribb társai az edényben a paradicsom és a hagyma.
- Ausztrál kutatás szerint az összes zöldség közül a padlizsán képes a legtöbb zsiradék felszívására.
- Egy adagnyi mélysütött padlizsán szelet négyszer annyit szív fel, mint a vele azonos tömegű burgonya.
- A mélysütés helyett az alábbi lehetőségeket javasoljuk:

Sütés:
villával szurkáljuk meg a padlizsán héját, 200 fokos sütőben süssük 30-40 percen át. Az ilyen sütés puha, könnyen kenhetővé alakítható padlizsánhúst eredményez.

Rostonsütés:
hosszában vágjuk fel a padlizsánt és éles késsel karcoljuk meg. A rácsra helyezés előtt kenjük meg olajjal. A szeletek a lángoktól legalább 12-13 cm-re legyenek. Ha barnul, fordítsuk meg. A szeletek egy-egy oldala kb. 5 percig sül. Ha a szeletet sütés előtt megsózzuk, kevesebb olajat szív magába.

1 hozzászólás

  1. karperec
    karperec #171 2013. 07. 04. 20:51 Válasz

    Nagyon finom minden elkészítési módban! Mi a legtöbbet padlizsánkrémként esszük pirítósra kenve. Akkor viszont addig esszük, míg van!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.