A Mikulás már novemberben megérkezett a Benelux államokba

A Mikulás már novemberben megérkezett a Benelux államokba
Szerző: spajzgirl

Beköszöntött az év utolsó, ünnepekkel agyonzsúfolt hónapja, ami az adventtel indul (dec. 3.), december 24-én éri el a tetőpontját, a finálé pedig az újév lesz.

- Az ünnepi szezon megnyitása legkorábban Belgiumban kezdődik, hagyományosan minden év november közepén, illetve a november 11-ét követő első szombaton, amikor Sinterklaas, alias Mikulás a gőzhajóján megérkezik egy kijelölt tengerparti városba, Spanyolországból. Ott várja a lova, aminek Hollandiában Amerigo a neve, Belgiumban Slecht Weer Vandaag-azaz Rossz Idő Van Ma. Hollandiában minden évben egy másik kikötőben kerül sor a Mikulással való nagy találkozásra, míg Belgiumban mindig Antwerpenben. Amikor a gőzhajó lehorgonyoz, Sinterklaas kiszáll, ráül hófehér lovára és azzal vonul végig a városon. A gyerekek örömmel fogadják és hagyományos Sinterklaas dalokat énekelnek neki. A Mikulás asszisztensei, megsokszorozódott Zwarte Pietek-Fekete Péterek pedig a szép dalokért cserébe cukorkát és kicsi, kerek, mézeskalácsszerű süteményeket (kruidnoten, vagy pepernoten) dobálnak a tömegbe. Az eseményt élőben közvetíti a holland és a belga televízió. Az Antwerpenbe való csinadrattás bevonulást követően aztán kitör a Mikulás láz, mert minden magára valamit is adó belga város megünnepli saját, külön bejáratú Télapójának az érkezését. Már novemberben ellepik az országot a Mikulások, és azokra a helyekre, ahol nincs folyó, vonattal, lóval, lovaskocsin vagy tűzoltóautón érkeznek.

- De térjük rá Sinterklaas segítőire, a Fekete Péterekre, akik csodálatos mór ruhákban pompáznak a fehér szakállas, piros ruhás Mikulások mellett. A különleges öltözékük alapjául a 16. századi spanyol, nemesi viselet szolgált, ezért hordanak hatalmas gallért, tollas sapkát, és karika fülbevalót (de csak az egyik fülükben). A hagyomány szerint Zwarte Piet fekete, mivel mór származású. Mostanában a rasszizmustól való félelem miatt néhány belga városban hangsúlyozzák, hogy Zwarte Piet arca azért fekete, mert a kéményeken leereszkedve bekormozódik! A szerecsen segítők cipelik a Mikulás zsákját, amiből ajándékot osztanak a jó gyerekeknek. Ezt az ajándékosztás hagyományt a belgák Szent Miklós történetéből vették át, aki a legenda szerint három fiatal lányt mentett meg a prostitúciótól, azzal, hogy arany pénzt csempészett az ablakukba éjjel, hogy legyen pénzük hozományra.

- A régi időkben a Mikulás parancsba adta Fekete Péternek, hogy készítsen egy nyírfa botot, meg egy seprűt, fűzfa ágakból, hogy azokat a gyerekeket, akik abban az évben rosszak voltak, azzal fenyítse meg. Minderre néhány régebbi Sinterklaas dalból lehetett következtetni, mint ahogy arra is, hogy a szófogadatlan gyerekeket azzal ijesztgették, hogy Fekete Péter a zsákjába tuszkolja őket és elviszi magával Spanyolországba. Ez a része a legendának még azokra az időkre utal, amikor a mórok rajtaütöttek az európai partok lakóin, állítólag még Izlandra is eljutottak. A helyi lakosokat elrabolták, majd jó pénzért eladták őket rabszolgának. Ez a motívum megtalálható más országok dalaiban is, ahol viszont Szent Miklós kísérője a Krampusz (Németországban, Ausztriában, Magyarországon), a franciáknál a gonosz Fouettard atya, aki nem szereti a gyerekeket, de a múltban elkövetett bűnei miatt Szent Miklós-Mikulás szolgálatába kellett állnia. A belga Sinterklaas ünnep modern változataiban, azonban Fekete Péter már nem hoz magával virgácsot, és a rossz gyerekeket nem ijesztgeti azzal, hogy a zsákjában elviszi őket Spanyolországba. Ráadásul az évek során nemcsak további érdekes történettel bővült Szent Miklós legendája, de a “főszereplők” karaktere is megváltozott. Míg korábban Zwarte Piet egy meglehetősen faragatlan, galibákat egymásra halmozó rosszcsont volt, addig a 20. századra a kissé szenilis és pityókás Mikulás értékes asszisztense lett. A mai televíziós mesefilmekben Zwarte Piet egyenesen multitalentum-őstehetség, aki nemcsak a navigációhoz ért, de ő vezeti a Mikulás gőzhajóját is. Ő csomagolja be a gyerekeknek szánt ajándékokat, de még cirkuszi mutatványokra is képes, amikor akrobatikus ügyességgel felmászik a háztetőkre és a füstös, koszos kéményeken keresztül leereszkedik a kandallókba. Az idén állítólag a Mikulás lova-a Rossz Idő Van Ma bárányhimlős lett, ezért vakaródzik, aminek Sinterklaas nem örül, mert erősen kell tartania magát a nyeregben, ha nem akar leesni róla.

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.