A Medvehagyma báró és a sárvári lovak

A Medvehagyma báró és a sárvári lovak
Szerző: spajzgirl

- Tavaly május elsején történt, hogy találkoztam a Medvehagyma báróval.
- Aznap, pár bicikli rajongó barátunkkal megbeszéltük, hogy a leutstetteni (München és Starnberg között lévő kis falu) sörkertben találkozunk. A Wittelsbachok tulajdonában lévő falucskáról addig csak annyit tudtunk, hogy népszerű kirándulóhely biciklizők és kajakozók számára. Nevezetessége az 1595-ben épült Wittelsbach család kastélya és egy római kori település maradványai, a Villa Rustica, ami a leutstetteni mocsárvidék bejáratánál található. A reneszánsz stílusú kastély, a parkkal együtt sajnos nem látogatható, így a találkozót a kastéllyal szemben lévő sörkertben beszéltük meg. Mivel elsőként érkeztünk, volt időnk körülnézni a sörkert kinti és benti helységeiben is. A tulajtól megtudtuk, hogy a vendéglő a mai napig a Wittelsbach család tulajdona, a hozzá tartozó kerttel, meg a régi lovardával egyetemben. Az utóbbiból színház lett, melyet 1983 óta ki lehet bérelni esküvőkre és egyéb rendezvényekre. Az épület jobb oldali, zárt vendéglő része valaha a szolgálók lakhelye volt, napjainkban régi festményekkel, fényképekkel és érdekes antik tárgyakkal, ízlésesen telezsúfolt helység, melyek több generáció alatt gyűltek össze.

- A kinti, 500 férőhelyes sörkert érdekessége, hogy a hagyományos téglalap alakú, rögzített padokkal ellentétben, itt óriási kerek, fából faragott asztalok vannak, melyeket néhány gigantikus méretű gesztenyefa köré erősítettek. A büfében házi készítésű sütemények és ínycsiklandó bajor ételek csábítják be az éhes turistákat. Érdemes megkóstolni a burgonya salátát, fasírttal, az Obatzdát, a túrós, camembert sajtos körözöttet, a sült oldalast, grill csirkét (Hendl), szezonális leveseket, és a grillezett nyárson sült halat, a Steckerlfisht. A sört stílusosan fahordókból csapolják, mely a 67 éves Luitpold herceg Kaltenberger kastélyban lévő sörüzeméből kerül ide.

- Mire bejártuk a sörkertet a barátaink is megérkeztek, akikkel egy jóízű ebéd elfogyasztása után rövid sétára indultunk. A leutstetteni kastély előtt elhaladva erős, mondhatni tömény fokhagyma szag csapta meg az orrunkat.-Honnan jön ez az illat?-néztünk egymásra a férjemmel, mire a barátunk a kastély kertjére mutatott, ahol a kerítés mellett milliónyi fehér virág virított. -“A medvehagyma a bűnös!”-mondta Nico nevetve, -“mert most van a szezonja. Kóstoltátok már a kiváló medvehagyma levest? Vagy a medvehagymás kenőket?-Hogy nem? Az bizony nagy hiba”.-folytatta. -“Luitpoldot, a kastély mostani tulajdonosát mellesleg a környéken csak Medvehagyma bárónak neveznek, mivel ezerféle módját ismeri a medvehagyma felhasználásának, termékei megvásárolhatók a vendéglőben.” -“Rendben, akkor legközelebb medvehagyma levest eszünk, medvehagymás tormával és medvehagymás sajttal”.-határoztuk el, miközben a lovarda felé vettük az irányt, ahonnan legnagyobb meglepetésünkre egy férfi hang azt üvöltötte magyarul, hogy: -“Táltos!-“

Luitpold és a sárvári ménes
- Nem tudom, hogy tudják-e, de a magyar-bajor kapcsolatok ezer évre nyúlnak vissza, hiszen István király felesége, Gizella is a scheyerni apátságban esküdött (Münchentől nem messze, sörgyáráról és kolostoráról híres, lsd István király és a scheyerni apátság blog) örök hűséget és ugyanennek a bajor Wittelsbach családnak a tagja volt, amelynek a Leutstettenben élő Lajos herceg, az utolsó bajor király, III. Lajos unokája is. Lajos (németül Ludwig szül. 1916-2008), Luitpold apja már kisgyermek kora óta erősen kötődött Sárvárhoz, meg a magyarokhoz. Akárcsak Sisi, ő is anyanyelvi szinten beszélt magyarul, Sopronban végezte erdőmérnöki tanulmányait. A magyarság és a lovak iránti szeretete egész életét végigkísérte. Kabay Barna riporternek és dokumentum filmesnek úgy kb. 20 éve sikerült megnyernie Lajos és felesége Irmingarde, ennek a nagyon visszahúzódó házaspárnak a bizalmát, akik annyira kerülték a nyilvánosságot, hogy még a bajor televíziónak sem nyilatkoztak soha,-nos Kabay Barna (Oscar díjra jelölt filmesünk) 15 éven keresztül követte Lajos herceg és családja életét. A hosszú beszélgetéseiket rögzítette, így nyerhettünk bepillantást az életébe. Íme pár részlet a dokumentumfilmből:

- “Lajos herceg 1945-ben drámai helyzetbe került. Választania kellett: ha Sárváron marad, az orosz csapatok,–akárcsak más nemesi, főnemesi családok tagjait–Szibériába viszik, vagy visszatér abba a Németországba, ahonnan Hitler elől menekült el, és a Gestapo tartóztatja le. Ekkorra már 12 családtagjuk került koncentrációs táborokba. Lajos herceg végül a hazatérés mellett döntött, kalandos úton keresztül három hétig menekült 1945-ben, 18 lovas kocsival és a magyar lovászokkal az osztrák hegyeken át. A nappalokat erdőkben elrejtőzve töltötték, éjszakánként haladtak előre. Szerencsére Lajos herceg gyakorlott síelő volt, mert gyakran edzett az Alpok hegyoldalain, így ismerte az eldugott ösvényeket is. Számtalan váratlan megpróbáltatás után–az utazás közben született meg egy gyermek, szívinfarktus érte az egyik menekülőt-érkeztek meg Leutstettenbe. A család a Bajorországba való visszaköltözés után is figyelemmel kísérte a magyarok sorsát, segélyszervezetet alapított 1955-ben a Magyarországon, Erdélyben, az ukrán területeken maradt családtagok megsegítésére, amit aztán kiterjesztettek az 56-os forradalom idején és utána más rászorultak támogatására.

- “A Wittelsbachok leutstetteni birtokán lévő temetőben a sírokon magyar neveket fedeztünk fel: Tóth, Kiss család stb. Kiderült, hogy magyar lovászokról van szó, akik Lajos herceg szolgálatában álltak. Az eredetileg Sárváron tenyésztett, és a II. világháború végén az oroszok elől Bajorországba menekített magyar fajtájú ménesét gondozták. Ahogy jobban elmélyedtünk a ménes sorsának alakulásában, a herceg egyszer csak elkezdett magyarul beszélni, minden akcentus nélkül, hibátlanul. Onnantól kezdve egyre közelebb engedtek magukhoz, és egyre többet beszéltek a múltjukról. Jellemző, hogy a Leutstettenbe áttelepített ménesben a már ott, Bajorországban született lovakat is magyar nevekre keresztelték, volt ott Csillag, Táltos és más magyar nevű ló is. A Leutstetten kastély visszakerült a Wittelsbach házhoz, amikor Rupprecht bajor herceg visszatért a száműzetéséből, Firenzéből, Ludwig bajor herceg közbenjárására a tenyészállományt a Nádasdy-vár után Leutstettenbe és Isarlandba vitték”.

- A ménes 200 éves múltra tekint vissza, és a Wittelsbach család érdeme, hogy a Sárváron létrejött ménest szakértő gondossággal ápolták, fejlesztették. A családnak a mezőgazdaság modernizálása mellett ez volt a szenvedélye, és valóban nagyon értékes lovak születtek ott. Amikor a háború végén Németországba menekítették a ménest–egy részüket vonaton –,továbbra is magyar lovakként tartották őket számon, amelyekkel sorra nyertek nemzetközi fogathajtó versenyeket, európai hírű. 1982-ben Lajos herceg elhatározta, hogy visszaajándékozza a magyar államnak a sárvári ménest, amit addig Leutstettenben gondoztak. A ménes helyét időközben felszámolták Sárváron, már nem voltak ott istállók, így Balatonfenyvesre kerültek, ahol jó helyük lett. Szomorú, hogy a rendszerváltás után privatizálták a ménest, és az új tulajdonos nem tartotta egyben az állományt, hanem puszta pénzszerzési okokból az egyedeket szétszórta szerte a világban.

- Lajos fiának, Luitpold hercegnek (Luitpold 1951-ben született, 5 gyermeke van, 2 lánya és 3 fia) az érdeme, hogy a sárváriakkal együtt próbálta rendbe hozni ezt a tévedést, mert a sárvári (egyedülálló) génállományt egyben szerette volna tartani és kezelni. Jelenleg egyesével próbálja felkutatni és felvásárolni a még kinyomozható, egykori sárvári „gyökerű” lovakat, fiaival, Lajos és Rasso hercegekkel együtt. Drukkolunk, hogy sikerüljön neki!

- Az utolsó bajor király unokájának, Lajos hercegnek a Magyarországgal összefonódó, megrázó és megindító sorsáról Kabay Barna készített dokumentum filmet. Luitpold szülei, Lajos herceg 2008-ban, édesanyja Irmingarde, 2010-ben haltak meg. Luitpold, napjainkban a kaltenbergi lovagi játékokat szervezi meg minden év júliusában részt lehet venni rajta.
 

9 hozzászólás

 1. ildiko-kovacsics
  ildiko-kovacsics #293 2020. 12. 15. 08:22 Válasz

  Érdeklődni szeretnék ezt a dokumentum filmet hol lehet megnézni? köszönöm UI,.: mivel évek óta keresem
  ....egy sárvári

 2. ildiko-kovacsics
  ildiko-kovacsics #291 2020. 12. 15. 08:21 Válasz

  Érdeklődni szeretnék ezt a dokumentum filmet hol lehet megnézni? köszönöm UI,.: mivel évek óta keresem
  ....egy sárvári

 3. ildiko-kovacsics
  ildiko-kovacsics #292 2020. 12. 15. 08:21 Válasz

  Érdeklődni szeretnék ezt a dokumentum filmet hol lehet megnézni? köszönöm UI,.: mivel évek óta keresem
  ....egy sárvári

 4. ildiko-kovacsics
  ildiko-kovacsics #290 2020. 12. 15. 08:21 Válasz

  Érdeklődni szeretnék ezt a dokumentum filmet hol lehet megnézni? köszönöm UI,.: mivel évek óta keresem
  ....egy sárvári

 5. ildiko-kovacsics
  ildiko-kovacsics #289 2020. 12. 15. 08:21 Válasz

  Érdeklődni szeretnék ezt a dokumentum filmet hol lehet megnézni? köszönöm UI,.: mivel évek óta keresem
  ....egy sárvári

 6. ildiko-kovacsics
  ildiko-kovacsics #288 2020. 12. 15. 08:21 Válasz

  Érdeklődni szeretnék ezt a dokumentum filmet hol lehet megnézni? köszönöm UI,.: mivel évek óta keresem
  ....egy sárvári

 7. ildiko-kovacsics
  ildiko-kovacsics #287 2020. 12. 15. 08:21 Válasz

  Érdeklődni szeretnék ezt a dokumentum filmet hol lehet megnézni? köszönöm UI,.: mivel évek óta keresem
  ....egy sárvári

 8. ildiko-kovacsics
  ildiko-kovacsics #286 2020. 12. 15. 08:21 Válasz

  Érdeklődni szeretnék ezt a dokumentum filmet hol lehet megnézni? köszönöm UI,.: mivel évek óta keresem
  ....egy sárvári

 9. ildiko-kovacsics
  ildiko-kovacsics #285 2020. 12. 15. 08:21 Válasz

  Érdeklődni szeretnék ezt a dokumentum filmet hol lehet megnézni? köszönöm UI,.: mivel évek óta keresem
  ....egy sárvári

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.